samedi 5 novembre 2011

Fitahirizana sakafo

Anisan’ny nampiasa saina ny olombelona hatrizay hatrizay ny fomba fitahirizana sakafo, na manta io na masaka.

Izany ka sakafo an !

Amin’izao vaninandro môderina izao moa dia efa misy ny vata fampangatsiahana na réfrigérateur.

Kanefa tsy ary ho fitahiry ao anatiny  avokoa ny karazan-tsakafo rehetra. Fanampin’izany, mbola mpitranga matetika ny fahatapahan-jiro eto Antananarivo hihihi. Ary any amin’ny faritra moa dia ny groupe électrogène no be mpampiasa.

Marihina fa raha sakafo masaka no tiana ho tehirizina dia na vata fampangatsiahana no ampiasaina, na ato amin’ny toerana mangatsiatsiaka ny sakafo… ary saromana tsara. Ohatra : vary, ronono, ranom-boankazo…

Izay no ela, fa… inona ary no azo atao raha hitahiry sakafo ?

Ny tongolo gasy izao dia hapetraka amin’ny toerana maimaina fotsiny….
Azo ampiasaina ny hafanana, ny rano, ny menaka, vinaingitra, sira, siramamy, an-koatra ny congélation. 

Ao koa ireo hanina apetraka fotsiny amin’ny toerana tsy mafana, maloka no sady tsy mando fa maina tsara. Tsy maintsy misarona ny sakafo raha toa ka tsy hohanina eo no ho eo an !!!

Ny hafanana : na avy amin’ny masoandro io, na amin’ny alalan’ny fatana, na lafaoro. Manamaina ny sakafo no tena anton-draharaha, na manao koa stérilisation, na mahandro mihitsy.

Ireo legioma sy voankazo matetika no atanika tahaka izany mba hanamainana azy. Ny hena koa dia fitahiry amin’ny alalan’ny hafanana, atao kitoza dia atapy andro. Efa novontosana sira izy amin’io an.

Azo hamainina koa ny anana mbola manta, apetraka amin’ny toerana maina sy azon’ny rivotra.

Marihina anefa fa, mahasalama kokoa ny anamaitso raha hohanina dieny mbola mandomando tsara

Ny rano : io dia ampangotrahina miaraka amin’ny sakafo, ritina indraindray. Fanaon’ny olona mihitsy io amin’ny hena, raha toa ka tsy misy ny vata fampangatsiahana.

Ny menaka : menaka madio, tahaka ny mena-boanjo na menaka fampiasa amin’ny sakafo. Arotsaky ny olona ao ny legioma, na sakay voatoto (io no tena mahavantana antsika ô ? ;-)

Ny vinaingitra : fampiasa matetika amin’ny legioma koa io, sady matsiro no azo aroso ho tsakitsaky na lasary koa.

Tsy atao amin’ny toerana mando ny tongolo oignon an !

Legioma madio, voasasa tsara no arotsaka anatin’ny vinaingitra. Mety ho manta, toy ny karôty, tongolo oignon, tongolo gasy, sakay isan-karazany, draidraidray. Fampiasa koa io amin’ny cornichon. Mila ampandalovina rano mangotraka minitra vitsy anefa ny cornichon vao atsoboka anaty vinaingitra, ary alona fotoana maharitra vao azo hohanina.

Ny sira : fanampiny amin’ny fanamainana sakafo koa ny sira. Fampiasantsika Malagasy io amin’ny fanamainana trondro toy ny lamorue, na koa amin’ny fanamboarana kitoza samihafa (hen’omby, henakisoa, amalona, sns).

Ny congélation : manaraka fepetra entitra ny fanaovana azy, satria vao mainka loza raha tsy mety ny congélation. Io manko no fomba fampiasa matetika amin’ny sakafo tiana ho tehirizina maharitra, hatramin’ny herintaona raha tena vita tsara io.

Tsara marihina fa mila fitandremana ny fanokafana ny congélateur, ary ilaina ny manara-maso hatrany ny maripana sy ny hatevin’ny ranomandry (givre) ao anatiny.

Ireo fomba samihafa ireo dia ampiasaina amin’ny fitaovana madio hatrany. Raha tsy izany, mankarary indray ny sakafo. Mba mailo hatrany an !



Raha sitrakao ny mandalina ireo teknika rehetra ireo, ATO jerena. 

Dia mirary soa ho anao hatrany an !

vendredi 4 novembre 2011

Etonnante nature !

Une fourmi attaquant un moustique, qui l’eut cru ?  

  La Nature nous étonnera toujours ! 

 Avec la chaleur, les moustiques reviennent en force, même à Antananarivo. La température maxima de 32°C, identique à celle de Toliara, pourrait expliquer en partie la présence de ces insectes nuisibles à l’être humain.
Un petit lézard nocturne
L’équilibre naturel est étonnant : l’on rencontre des lézards (mangeurs d'insectes !) à Tana depuis quelques années ! Moi qui n’en avait jamais vu que dans les villes côtières auparavant ! 

Le maritaina "adopte" les poteaux électriques !
Idem pour les martins tristes, que l’on appelle maritaina en malgache hihihi Ces derniers piaillent à qui mieux mieux dans tout endroit boisé. Mais lorsque les arbres manquent, c’est au sommet des poteaux électriques que les volatiles toisent le monde :-D

Cela étant, revenons au moustique. Une fourmi a attaqué un moustique. Comment le combat a – t –il débuté ?

La fourmi tire de toutes ses forces le moustique !  
  
Nul ne saurait le dire. Le fait est que la fourmi était agrippée à une patte du moustique. Je les ai observés pendant plusieurs minutes : le moustique, affaibli, tentait de se dégager, mais la fourmi n’a pas lâché une seule fois "sa proie".  
NB : comme j'ai préféré envoyer dans la cour les belligérants, la fin de cette lutte nous est inconnue :-/

Cela étant, la ténacité des fourmis demeure un mystère : j’en ai déjà vu une qui transportait une miette de pain trois fois plus grande qu’elle. Etonnante nature ! 

En général, la fourmi est souvent citée en exemple pour son dévouement à la vie du groupe. Sommes-nous capable d’une abnégation semblable ? 



Que cette journée nous permette de donner de notre temps, de notre amour, et de notre énergie pour les autres.

Un simple sourire peut modifier la journée de quelqu’un, l’avez-vous remarqué ?

Faisant entièrement partie de la nature, que nos actes et pensées, que nos paroles produisent des créations  étonnantes et bienfaisantes, à tout instant ! :-)



jeudi 3 novembre 2011

Soja, zavamaniry kely nefa dadany hihihi

Sakafo mahavariana raha ity "soja" ity rey olona !

Efa ela ihany no nanomboka nihinana io voan-javatra kely io isika Malagasy, kanefa tsy mety nahazo vahana tanteraka anatin’ny fomba fisakafoanantsika izy io. Mahagaga an !


Azo anaovana ronono, yaourt, mofomamy

Eny, azo anamboarana ireo rehetra ireo ny soja ! Ireny voaniny kely bolitika ireny dia feno otrikaina sady mahavoky. Efa aman’arivo taonany no hanjifan’ny tatsinanana azy io (Japon, Chine, sns) ary miavosa tokoa ireo fomba fampiasa ny soja.

Ny sauce soja izao angamba no fantatsika voalohany, ilay arotsaka mampatsiro ny lasopy vantan mine, miam miam.


Raha mividy soja voaniny ianao, dia alona adin’ny iray anaty rano. Avy eo, afangaro rano ary totoina amin’ny mixer, dia tsihifina tsara ny ventiny. Ny tsiranoka vokatr’izay no ronono soja, ampangotrahy tsara dia mazotoa !

Dia io ihany no ampiasainao rehefa avy eo, tahaka ny ronono mahazatra, mba hanamboaranao yaourt, mofomamy, sauce, sns. Azo sotroina mangatsiaka koa io ronono soja io an !

Matsiro ho an'ny maso izy izany hihihi

Mahasolo ny hena sy ny pâte

Dia marina tokoa izany ! Ilay vokatra atao hoe tofu, efa malaza fatratra any an-dafin’ny Riaka any (Eorôpa sy Etazonia io an) io tofu io, kanefa isika Malagasy mbola votsa amin’izany hihihi

Tsy lafo akory izany tofu izany, nefa azonao anamboarana sakafo tsy hita nonoa, amin’ny tsirony tena mahafinaritra ! Jereo ATO ireo santionany, sady mamantatra ny vitamine sy sira mineraly maro ianao ;-)

Androany aho nahita karazan-tsakafo tsy latsaky ny enina vita amin’ny soja : ao ny nendasina, ao no natao mi-sao, ao ireo nahazo sauce masiatsiaka, ao no matsiro amin’izao fotsiny hihihi

Azo ilaofana tanteraka ireo, ampiana legioma hafa na lasopy legioma, fandrao maina loatra.

Maro koa izahay mpanjifa nihorakoraky ny hafaliana sy hagagana satria tsy nahalala ny hatsaran’ilay sakafo.

Jereo ireto santionany ! Soja daholo ireo an ! mmmhh
 Raha mandalo eto Iarivo ianao, na monina eto, mba mandalova ihany ao Antaninandro, etsy am-pitan’ny Firaisana faha-telo. Sady mitsiky fatratra ny mpivarotra no mavitrika, ary mora ny sakafo soja : 500Ar dia mahazo 100 grs amin’izay tianao ianao. 

Mafana ny andro, 100 Ar dia afaka hetaheta ianao misotro rononon-tsoja hihihi

Mirary soa ho anao, anio tontolo. Mahereza ary mifalia hatrany amin’izay ataonao rehetra an.

Samia ho tahian’Andriamanitra isika mianakavy :-)


mercredi 2 novembre 2011

Les ptis goûters de chez nous :-)

La production agro-alimentaire malgache s’adapte au pouvoir d’achat de la majorité de la population.

Le prix moyen d’un paquet de biscuits varie entre 600 Ar à 700 Ar, production locale. Les importations en provenance d’Europe atteignent facilement les 2 000 Ar, surtout lorsqu’il s’agit de biscuits fourrés ou à la crème. Le chocolat importé est tout simplement hors de prix pour le commun des Malgaches hihihi

Les industriels malgaches ont conçu des produits accessibles aux bourses les plus modestes. Un grand merci à leur initiative !

Ainsi, un petit goûter contenant 5 biscuits est proposé par la société JB, sise à Amboditsiry, Antananarivo. Pour le prix de 100 Ariary, les enfants peuvent croquer ce paquet à la saveur lait.


La société Socobis n’est pas en reste : le paquet de bip-bip est proposé aussi à ce prix de 100 Ar. Les biscuits à saveur prononcé, de texture granuleuse, sont fondants dans la bouche. Miam !


Et n’oublions pas la Chocolaterie Robert ! Voici un paquet de chocolat accessible à 1 300 Ar. Avec un pourcentage de 47% de cacao de Madagascar, ces carrés sont à savourer pour reprendre un peu de punch à la pause. 
  
Attention : avec la chaleur actuelle, le chocolat peut fondre très rapidement :-P

Mon menakely à 200 Ar + café noir demi-tasse hihihi
Bien évidemment, les incontournables mofo gasy et menakely sont toujours là, pour une valeur variant entre 50 Ar à 100 Ar la pièce.

Enfin, les produits laitiers, tels que le fromage, les yaourts ou le lait frais, sont vendus au détail pour des prix compris entre 100 Ar (portion de fromage) à 300 Ar (1 pot de yaourt "maison"). La tasse de lait coûte entre 200 Ar à 300 Ar.

Une portion de fromage à 100 Ar

Les fruits, abondants à l’heure actuelle, se vendent aussi à la pièce comme au kilo. Une mangue sera achetée entre 200 Ar à 400 Ar, selon sa taille et sa provenance. La banane de taille moyenne coûte 100 Ar la pièce.

Melon, papaye, mangue, mmh, ché bon !

Bref, avec un peu d’astuce, la consommation de goûters équilibrés devient accessible à tout le monde :-) Miam miam !

 Bon appétit, bonne journée :-) 

mardi 1 novembre 2011

Ampiasao ny saina !

Efa hiatrika sahady ny andiam-panadinana ny kilonga amin’ity herinandro ity.

Ho an’ireo mpianatra izany dia ao anatin’ny famerenan-desona fatratra ny ankamaroany ankehitriny, ntsooo….

Amin’ny ankapobeny dia efa samy manana ny fotoana ianarany sy ny fandaminany izany ny tanora sy ny ankizy. Fanazaran-tena sy famerenana no fototra fitaizana ny fitadidiana rehefa mianatra.


Ho an’ny olon-drehetra koa anefa dia ilaina ny fitaizana io fitadidiana io : mihavotsa manko ny saina (na ny ati-doha) rehefa tsy ampiasaina hihihi

Izany no amporisihana antsika, na kely na lehibe hoe : ampiasao ny saina !


Malaza mampavitrika fitadidiana ny "chocolat" 

Matoria ara-dalàna….

Ny torimaso no ahafahana miala sasatra, ara-batana ary koa ara-tsaina. Eo amin’ny 8 ora isan’andro no faharetan’ny torimaso ampy ho an’ny tanora sy ankizy mandritra ny alina manontolo (tsy mitapatapala izany). Mety mihena io ho an’ny olondehibe (adulte) kanefa tsy tokony ho latsaky ny adin’ny 6 raha kely indrindra.

Efitrano madio, milamina sy mangina no mahatsara torimaso. Aza manao voky loatra amin’ny sakafo hariva an ! (*) 

  

Mazotoa mandalina fahalalana ary milalaova….

Eny, mila ampiarahana amin’ny fampiasana ny saina ny fialam-boly. Raha mamaky boky na mijery fanadihadiana amin’ny fahitalavitra (televiziona), dia mahereza mifantoka tsara. Izany no mampavitrika ny fitadidiana. Ampifandimbiaso koa ny fialam-boly sy ny fiasan-tsaina. Ny zanak’olombelona manko dia natao hiala voly koa !

Mihira, mandihy, mankafy fitsangantsanganana, fampisehoana, sy ny hafa. Maro koa ireo tanora no mikatroka fanatanjahan-tena toy ny baolina, lomano, haiady. Ao koa ny fianarana mozika na dihy, indrindra fa ny fianarana soradihy (chorégraphie). Na koa, ireo kilalaon-tsaina tahaka ny « mots croisés », na irony lalao maro toy ny « échecs », « jeu de dames », sns e ! Oadray, ny fanorona tena malagasy koa eo e !

Ny fifantohan’ny saina mandritra ireo fialam-boly ireo manko dia manampy ny fitadidiana. Hita mihitsy ny vokatra amin’ny fahavitrihana rehefa mianatra.



Mifalia hatrany :-)

Mifalia hatrany tokoa : mety ho henjana, ho an’ny tanora indraindray, ny fiatrehana miaraka ny fahazoana ny lesona (zava-baovao), ny fitadidiana azy, ny fahaizana mamaly ny fanontaniana mandritra ny fanadinana, na an-tsoratra na am-bava. Mihatsotra sy mora anefa izany raha lanjalanjaina tsara ireo fotoana ireo : fianarana, fialam-boly, fiainam-pianakaviana.

Ho an’ireo olondehibe moa dia mazava fa mandritra ny fotoana iasany, mampiasa ny fitadidiana hatrany izy. Raha maro anefa no ierehana, tsara ihany ny mampiasa irony boky agenda irony : raiketo ao avokoa ny anton-draharaha tokony ho tadidiana sy ho tanterahina.
  

Dia mirary tontolo andro finaritra ho anao hatrany !


(*) Mbola ho resahintsika ny sakafo mahasoa amin'ny fitadidiana :-D


lundi 31 octobre 2011

Le sac de qualités


Prenez deux qualités dans ce sac, dites-nous lesquelles, et expliquez votre choix.

Cette proposition a été faite lors de la sélection de jeunes candidats à une école de formation supérieure. Il est clair que durant l’interview, de multiples qualités ont ainsi été mentionnées par les postulants.

Certains ont donc cité la sagesse, l’humour, le courage, la loyauté, la patience, la ténacité, la foi en l’action, la pondération, et ainsi de suite.

Ce test est intéressant, et nous pouvons, chacun, le passer en toute honnêteté avec nous-mêmes.




Que déduire, en effet, des qualités énumérées par les candidats ?

Selon certains examinateurs, il est possible que les candidats ont cité une qualité qu’ils ne possèdent pas. En réfléchissant à la question, ils ont eu conscience de ce qui leur manque.

D’autres encore ont pu mentionner une qualité qu’ils sont sûrs de posséder, et une autre qu’ils souhaitent développer ou renforcer.



Chaque personne, en effectuant ce test, peut mieux se connaître. A condition d’être sincère, et de ne pas porter de jugement négatif.

Tout le monde est en effet doté de défauts comme de qualités. Un défaut d’ailleurs, pourrait être une qualité poussée à l’extrême.

Ainsi, une personne naturellement enthousiaste, si elle ne freine pas son appétit de la vie dans certaines circonstances, pourrait s’avérer envahissante en société. De même, s’il est jugé comme sage de ne pas parler à tout-va, demeurer extrêmement silencieux quelle que soit la situation suscite parfois une gêne pour l’assistance. 

En somme, il est fort utile, pour soi et pour ceux que l’on fréquente, de trouver un équilibre de sa nature, de son comportement et de ses pensées. Bien se connaître, s’apprécier sans se dévaloriser, s’aimer tout simplement, cela illumine chaque journée.

Bonne journée lumineuse et joyeuse ! :-D